Lapostető szigetelés

Lapostető szigetelés PVC, TPO, FPO lemezzel

Lépjen velünk kapcsolatba

Tökéletes megoldás hosszú távon. UV álló és követi az épület mozgását rugalmassága miatt. Költségkímélő és már egy rétegben megoldás a víz ellen.

Műanyag szigetelőlemezzel történő szigetelés

  • Szakadónyúlása nagy, ezért könnyűszerkezetes épületek szigetelésénél ideális megoldás.
  • Lejtésmentes felületen is alkalmazható, jó páraáteresztő képességű.
  • A szigetelő lemez súlya lényegesen kisebb bitumenes társánál, ezért az anyagmozgatás könnyebb, a kivitelezés rugalmasabb, technológiájában újabb.

A kivitelezés módja

A szélszívás ellen a szigetelést mechanikusan, leterheléssel vagy ragasztással kell készíteni. A lerögzített szigetelést forró levegős vagy oldószeres hegesztéssel az átfedések alatt végtelenítjük. Rögzítése lehet dűbelezéssel, ragasztással vagy kavics tereléssel. Felépítményeknél, szellőzőknél, attikafalaknál a szigetelést kontakt ragasztással készítjük. A tető szélein fóliabádogból készült vízvetőt helyezünk el, amihez a szigetelést forró levegős hegesztéssel rögzítjük. Az attika falakra tetőfelépítményekre kéményekre fóliabádog rögzítő szegély és viharlécet építünk be. A PVC tetőknél kiemelt figyelemmel kell készíteni a szélzónákban a szigetelés megerősítését. Keskenyebb (dupla) sávok fektetésével, sűrűbb rögzítéssel.

A teherhordó szerkezetek lehetnek

  • fém (trapéz) lemez
  • faszerkezet
  • betonszerkezet

A rögzítési módok

  • leterhelés esetén: lehet kavics, járdalap, föld, stb.
  • mechanikus rögzítésnél: dűbeles, tányér alátétes csavaros
  • ragasztással: kontakt ragasztóval rögzítve
  • sarkokban, fallezárásoknál, attika falon: fóliabádoggal, vagy acél lemezzel dűbelesen, csavarozással rögzítve

A PVC szigetelés leginkább az új, könnyűszerkezetes lapos tetők esetében elterjedt, valamint a ferde tetők esetében is kedvelt technológia, hiszen a csapadékvíz ellen a PVC tetőszigetelés a legjobb választás. A gyakori szerkezeti rezgéseket remekül felveszi a PVC szigetelés a könnyűszerkezetes épületek esetében, de alkalmazható már a megszokott, alacsony hajlásszöggel rendelkező tetőknél is. Ez azért lehetséges, mert a PVC szigetelés a műszaki adottságai miatt az ilyen esetekben is tökéletesen tudja a vízzárást biztosítani. Nem reped, vagy törik.

A PVC tetőszigetelés egyik legelterjedtebb változata a leplesített tetőszigetelés, amelynél egyenes szigetelési rétegrendben haladnak, tehát lágyított PVC szigeteléshez szükséges lemezt helyeznek el a hőszigetelő réteg felett, így kivitelezve a melegtetőt.

Ez a PVC tőszigetelés technológia mindenféle födémtípusra megfelelő, kiváló minőséget képvisel. Mindkét anyag pára- és hőtechnikai mutatói meglehetősen jók, így egy jó lapostető rétegrendet lehet létrehozni ezen tetőszigetelési módszerek által. PVC szigetelés terén többféle rögzítési módról beszélhetünk, lehet az leterhelés, mechanikus rögzítés vagy ragasztás. A PVC lapostetőszigetelés sokféle lehetőséget tud biztosítani, minőségi szigetelést tud biztosítani a legváltozatosabb helyeken is.

A PVC szigetelés egyik előnye, hogy a szigetelendő házat, lakást rendkívül hamar beázás mentessé lehet varázsolni. A kivitelezési idő lerövidül, hiszen hamarabb neki lehet kezdeni a belső munkálatoknak. A PVC lapostetőszigetelés esetében a tetőszigetelésnél az önjáró hegesztő készülékekkel lehet gyorsabban kivitelezni a munkát. A PVC tőszigeteléshez használt szigetelő tekercsek mérete is nagyobb lehet, hogy a munkavégzés hatékonysága nagyobb legyen.

A PVC tetőszigetelés általános szigetelési rétegrendje

Aljzat: A PVC lapostetőszigeteléskor tervezésekor elengedhetetlen, hogy , hogy a tető lejtése minimum 2% legyen, ami a vízelvezetés szempontjából fontos. Amennyiben nem éri el a 2%-ot a lapostető lejtése, abban az esetben a PVC lapostetőszigetelés során használt hőszigetelő anyagból (EPS) szükséges képezni lejtéskorrekciót. anyagvastagságát növelni kell, valamint a teljes vízzárás miatt az átlapolások méretét is növelni szükséges, hiszen ha nincs meg a lejtés, úgy a fólia fokozott igénybevételnek van kitéve. Amennyiben fa aljzattal van dolgunk, nem szabad kezelni oldószer vagy olaj alapra helyezett favédőszerekkel. A PVC szigetelés esetében a kátránnyal és a bitumennel nem érintkezhetnek azok a szigetelőanyagok, melyeket a csapadékvíz elleni védelem során használunk.

Párazáró réteg: Amennyiben a PVC szigetelés által egyenes rétegrendű melegtető készül, műanyag szigetelő lemezzel szigeteléskor a hőszigetelés és a teherhordó felület között el kell helyezni egy párazáró réteget. Egy iroda vagy lakás esetében, amelyek belső klímával rendelkeznek, minimum 0,2 milliméteres PE fólia szükséges, amennyiben a páraterhelés fokozottnak mondható, mint a hűtőházak vagy uszodák esetében, ott minimum 0,4 milliméteres PE fólia használata szükséges. Minimum 10 centiméteres átfedéssel szükséges fektetni a párazáró lemezt, a hozzá szükséges ragasztószalaggal pedig le kell zárni az átfedések szélét.

Hőszigetelés: A PVC szigetelés ezen részénél lépésállónak kell lennie annak a hőszigetelő anyagnak, amelyet beépítünk. PVC szigetelés során a hőszigetelő táblákat nem árt külön-külön rögzízeni a szélszívás elleni védelem miatt.

Elválasztó réteg: A PVC szigetelés során használt PVC szigetelő lemez használatánál fontos odafigyelni az összeépíthetőségre és az összeférhetőségre. A PVC szigetelés élettartama miatt rendkívül fontos odafigyelni, hogy ne lépjen reakcióba a szigetelő fólia a hozzá érő más anyagokkal. Ez az anyag lehet akár bitumenes szigetelő lemez vagy polisztirol hab is. A reakció megelőzése miatt elválasztó réteg elhelyezésére van szükség. A PVC szigetelés során a szigetelő fólia és az aljzat közé a fektetéskor általában 200 g/m2 műanyag filcet kell leteríteni. Amennyiben a PVC szigetelés deszka aljzatra történik, akkor vastagabb filcre lesz szükség, 300 g/m2 méretűre.

A vízszigetelés lefektetése – a mechanikus rögzítés: A PVC szigetelés ezen fázisánál rögzíteni szükséges a szigetelést, hogy ellenálljon a szél szívóhatásának. Az ilyen esetekben a rögzítéskor nem árt odafigyelni a fellépő szélteher mértékére, a PVC szigetelés rétegrendjére, az aljzat minőségére, az épület földrajzi elhelyezkedésére, valamint az épület magasságára. A lapostető sarokrészén, a szélső részén és a középső részén eltérő mértékű egymástól a vízszigetelés rögzítése. A PVC szigetelés során a rögzítést a szél szívóhatása ellen mechanikusan vagy leterhelésesen, valamint ragasztva is lehet rögzíteni, de akár ezek kombinációjával is megoldható a rögzítés. A mechanikus rögzítés esetében a PVC szigetelés során használt műanyag szigetelőlemezeket az átlapolt lemezrészen kell rögzíteni és lazán lefektetni. Változhat viszont az aljzat alapján a rögzítő elemek típusa. Természetesen beton aljzaton és a trapézlemez aljzaton is másféle típusú dűbelt szükséges alkalmaznunk. A PVC szigetelés során mindig fontos a rögzítésekre odafigyelni!

A vízszigetelés lefektetése – a PVC szigetelés során használt szigetelő lemez hegesztése paszta által: A PVC szigetelés során használt szigetelőlemezeket folytonosítani szükséges forrólevegős hegesztés segítségével. A lazán lefektetett PVC szigetelés során felhasznált fóliát pedig mechanikusan rögzíteni szükséges az átfedések miatt. A lemezt rá kell gurítani a hegesztőpaszta kinyomása után, melyet az átfedésekre kell elhelyezni. A PVC szigeteléshez használt lemezeket össze kell dolgozni forrólevegős hegesztés segítségével a szélek mentén. A PVC szigetelés rögzítése más helyeken is szükséges, például a függőleges lezárásoknál, a vápáknál, és a tetők szélén is. A PVC szigetelés akkor eredményes és sikeres, ha a szél nem tudja letépni azt, külön rögzített fóliabádogokra rá kell melegíteni, hegeszteni.